Chantal Kleinjan – Groningen

Mijn natuurlijke menstruatie cyclus

Ik zit in zo’n mooie fase waar ik graag wat over wil delen want ik denk dat heel veel vrouwen zich hierin herkennen…. Of misschien niet herkennen maar wel naar verlangen 

Ik ben mijn hele ‘menstruerende leven’ aan de pil geweest (vanaf 15). En nu 12 jaar later voelde ik dat ik daarmee wil stoppen (in eerste instantie puur omdat je zo vaak hoort dat het slecht/ongezond is). ik ben nu sinds 7 maanden gestopt (ik doe nu geen enkele vorm van hormonale anticonceptie)

En het hele proces is veel waardevoller en mooier dan ik 7 maanden terug had gedacht.

Ik ben me veel meer gaan verdiepen in de vrouwelijke cyclus (eigenlijk nu pas voor het eerst in mijn leven😱) Het is nu echt een interesse van me geworden! Ik lees o.a. dit soort boeken (foto hierboven). Ik verdiep me in de archetypes (vooral wild woman) en natuurlijk de mooie rite of the womb die een paar maanden terug op mijn pad is gekomen 😍

Ik krijg echt het gevoel en de signalen dat het stoppen met de pil een mega kloppende keuze voor mij is geweest! (Ik heb trouwens niet de wens om zwanger te worden! 😉) Dus ik doe dit echt voor mij.

Processen die ik nu doorloop zijn; ik voel me vaak enorm trots op mijn lichaam! (Eigenlijk ook voor het eerst in mijn leven) Trots op deze 4 cyclische fasen die mijn lichaam iedere maand probeert te doorlopen… en ‘probeert’ zeg ik omdat nu zelfs na 7 maanden ‘clean’ zijn mijn lichaam nog steeds niet terug is naar de natuurlijke 28 dagen cyclus… mijn cyclus duurt nog wat langer. Maar iedere maand kom ik steeds een beetje dichterbij! En daar omheen hangt een hele trotse, geduldige, milde, liefdevolle energie en emoties vanuit mij 💛 Alleen daar ben ik al heel blij mee.

Én ik merk echt de excitement om weer helemaal aligned te zijn over een paar maandjes. (Ik voel dat ik er bijna ben!) voor mij betekend het dat ik dan samenwerk met mijn cyclische bestaan. Dat ik de kwaliteiten en behoeften van iedere fase steeds beter ga leren kennen en aanvoelen. En dat ik die ook zo ga inzetten in mijn dagelijks leven op een manier dat ik er kracht uithaal 🌟

In sommige dingen merk ik dit nu al! Vandaag is mijn menstruatie begonnen. En ik voelde echt zo’n vlaag van wijsheid en stabiliteit over me heen vallen. Menstruatie is de periode van inzichten, reflectie, naar binnen keren. En vanuit die energie schrijf ik dus nu deze tekst ❤️‍🔥 verder vind ik het super mooi dat het nu nieuwe maan is. Als je menstruatie in balans is valt deze ook vaak samen met een typerende fase van de maan… én overmorgen geef ik tijdens mijn menstruatie weer een rite of the womb ceremonie wat ook weer super kloppend voelt. Want ik voel me nu heel krachtig, heel erg verbonden met de oermoeder energie (zowel onze wijze ancestors als moeder aarde zelf)

En dat is altijd precies de energie die ik tijdens de rite of the womb ceremony wil neerzetten voor jullie.

Balans is echt een woord en een verlangen die ik vaak doorkrijg de laatste maanden. Balans in alle aspecten van mijn leven. En het terugkeren naar mijn natuurlijke ritme voelt zeker heel helpend hierin.

Iets anders wat ik nu al merk is dat ik anders naar de menstruatie kijk! Ik heb hier eigenlijk altijd naar gekeken alsof het een last is… gewoon vervelend en vies vond ik het 🫣

Het zou me niks verbazen als jij er ook zo naar kijkt, of hele lange tijd hebt gedaan.

Maar nu ben ik dus de (spirituele) kwaliteiten van de menstruatie fase aan het ontdekken. En ik ervaar ook echt de symboliek ervan… want menstruatie is fysiek loslaten toch? Je laat letterlijk je bloed en je weefsel los. Zo zie ik het nu ook als kans om iedere maand mentale en spirituele zaken los te laten die mij niet meer dienen. 

De rite of the womb heeft hier zo’n grote rol in gespeeld! Wanneer je deelneemt aan deze ceremonie wordt er een proces (van heelwording) in gang gezet. Na afloop ontvang je een mail en reader van me waarin rituelen en tools staan die je kunnen helpen om deze processen te verankeren. 1 ritueel is tijdens je eerstvolgende menstruatie en dit ritueel hoef je in principe maar 1 keer te doen.

Maar ik merk dat ik deze nu uit mezelf vaker doe. De behoefte om rituelen echt in mijn leven te verweven en dus ritmisch iedere maand dingen los te laten, vind ik zo mooi! Ik ben hier zo dankbaar voor. 

Als ik dit zo allemaal neerschrijf voelt het ook echt weer als divine timing (niks gebeurd ‘zomaar’)

Want ik snap heel goed waarom de rite of the womb op mijn pad kwam tijdens het proces van stoppen met de pil.

Dit wilde ik graag met jullie delen! Mocht dit iets in je hebben losgemaakt of je interesse hebben gewekt, weet dan dat ik het altijd heel leuk vind om berichtjes van jullie te ontvangen! 

Ik kan het me ook goed voorstellen dat de rite of the womb iets in je triggered…. Weet dat deze ceremonie bij nog veel meer ‘problemen’ jou kan helpen helen (los van je menstruatie)

Op mijn insta account vind je meer info en ook data van de ceremonies die ik organiseer 

Klik hierboven op het roze incoon om naar mijn instagram account te gaan. Klik vervolgens op het 'Womb' hoogtepunt, daar zul je de actuele data vinden van de baarmoeder ceremonies die ik organiseer

Ga jij door een soortgelijk proces? Of zijn er andere mentale / spirituele processen waar je mee worstelt en wel wat extra liefdevolle begeleiding bij kunt gebruiken? Lees dan hier wat voor guidance ik jou kan bieden.